Nieuws

Con Brio - een dagje uit 2017

 Con Brio een dagje uit-2017

Zestien mei was de dag die je wist dat zou komen (plagiaat op het Koningslied!), maar niet wat er zou komen. Het organisatiecomité Heidi en Margien maakte alleen bekend dat we die dag tussen 12.00 en 12.30 uur verwacht werden bij Manege Laarbrug bij Ommen. Gevraagd werd wel  een paar niet al te nieuwe schoenen aan te doen en sportieve kleding. Een manege! Wat gaan we doen? Paardrijden? Cowboytje en indiaantje spelen? Op het paard met een lasso een koe vangen? Het bleef afwachten. Begonnen werd met broodjes, soep en salade om de inmiddels lege magen te vullen. Bij iedereen viel dit wel in goede aarde.

Hierna bleek dat we in een huifkar een rit gingen maken. Waarheen of wat bleef nog een verrassing. Toen iedereen geinstalleerd was en de kar vertrok bleek de tas van Anneke eenzaam en alleen achter te blijven op de parkeerplaats.  Een sprint van Gerrit bracht uitkomst. Nog niet lang onderweg een kreet van Anneke “M’n tas!”. Bleek de tas van de bank tussen het zeil van de wagen doorgegleden te zijn en lag deze dus midden op de weg. Weer bracht een sprint van Gerrit uitkomst en Anneke opnieuw in het gelukkige bezit van haar tas. Dat dit nu een les voor iedereen was bleek niet zo te zijn want plotseling was Frieda haar tas kwijt. Probleem was dat nu niemand de tas had zien vallen. Weg leek dus pech. Totdat een groepje fietsende dames ons achterop kwam en met een rood tasje zwaaiden. Dat bleek dus Frieda’s tas te zijn die zij op de weg aangetroffen hadden. Dames blij dat ze van het tasje af waren en Frieda blij dat ze het terug had.

Inmiddels was het bij een aantal duidelijk geworden dat we op weg waren naar Kaasboerderij Heileuver. Dat bleek inderdaad juist te zijn. Daar kregen we een rondleiding waarbij we uitleg kregen over het proces van melk te kaas. Alle Bertha’s, Dora’s, Geertjes en hun vriendinnen zorgen daar dagelijks voor vele liters heerlijke romige melk.  Hun namen zijn  heel Hollands maar hun herkomst niet helemaal; de veestapel van Heileuver bestaat uit Frisian-Holsteiners. Gedurende het vroege voorjaar, de zomer en tot in de herfst grazen en luieren ze heerlijk buiten. Ze worden 2xdaags gemolken en bijna alle melk wordt op het bedrijf verwerkt tot boerenkaas. Boerenkaas is een traditioneel beschermd product geproduceerd uit rauwe melk. Naast de naturel boerenkaas worden er ook kruidenkazen gemaakt. Termen als stremsel, wrongel, wei, pekelbad, plastic en rijpingsproces vormen nu geen geheim meer. Na de rondleiding kregen we de gelegenheid diverse soorten kaas te proeven. Een heerlijke bezigheid. Na afloop hiervan kon in de boerderijwinkel nog het nodige gekocht worden en hier werd goed gebruik van gemaakt. De boer ook weer blij.

Daarna ging het in de huifkar weer terug naar Manege Laarbrug. Daar aangekomen werden we getracteerd op een consumptie. Ons jongste lid, Annabel, was ondertussen ook gearriveerd, want de barbecue die nog zou komen leek ook haar wel leuk. Na enige tijd kwam de kok ons waarschuwen dat de barbecue warm was en de frietjes bijna klaar. De barbecue bleek echter een grote braadpan te zijn, maar dat mocht de pret niet drukken. Iedereen kon op zijn eigen wijze z’n vlees braden (raw, medium of well done) en daarna uiteraard verorberen. Stokbrood en salade completeerden de maaltijd. Nadat iedereen verkwikt en verzadigd was en een laatste drankje had genomen vertrok een ieder misschien moe, maar zeker voldaan naar huis. Organisatie, bedankt voor deze mooie dag!

Wil je aantal fotoos van deze dag bekijken, klik dan op Foto's