Nieuws

Con Brio-uitje 2021

Tòch een uitje voor Con Brio

Na een jaar zonder hadden we dit jaar wèl een uitje van Con Brio!
Op een mooie zomerdag 8 september 2021 (echt mazzel) gingen we lunchen bij ROZEMARRIE in Arriën, vlakbij Ommen. Gastvrouw Inge Rozema had twee
soorten heerlijke soep gemaakt, Er waren allerlei broodjes, beleg, salade, rauwkost en niet te vergeten voor iedereen een kroket. Voor elk wat wils dus. Diverse partners waren ook van de partij. We konden lekker in de schaduw bij een aangename temperatuur eten en met elkaar praten.

Op zeker moment stapten een aantal op de fiets om naar de zomerexpositie in de Beeldentuin in Witharen te gaan. Later gevolgd door de automobilisten: dankzij de voorsprong
kwamen we gelijktijdig aan!
Er was veel te zien. Door de stralende zon was het soms zelfs te warm. Nadat door iedereen zo ongeveer de helft van de tuin bezichtigd was gingen we in de schaduw koffie en appelgebak nuttigen en daarna nog wat rondkijken in het museum en de werkplaats/ateliers. Mooi om op zo’n manier tijd voor elkaar te hebben!

Wil je wat foto's bekijken klik dan HIER

Jubilarissen bij Con Brio

Jubilarissen bij Con Brio

Rita Hekman 60 jaar lid en Hennie van Berkum 40 jaar!

Op 2 augustus 2021 zijn tijdens de algemene ledenvergadering de jubilarissen Rita en Hennie eindelijk in het zonnetje gezet. Beiden waren in 2020 al 60 resp. 40 jaar lid maar door de coronamaatregelen kon er toen niet uitgebreid worden stilgestaan bij het jubileum. Beiden werden gehuldigd met een gravure in glas en een mooie bos bloemen. Con Brio vierde in 2019 haar 60-jarig jubileum. Rita was danook een van de eerste leden. Ook Hennie speelde al vroeg in het orkest en heeft met een korte onderbrekening ook al 40 jaar volgemaakt.
Als extra verrassing had voorzitster Grietje ten Klooster voor beiden een persoonlijk schilderijtje gemaakt. Dat werd erg gewaardeerd.

 

Optreden bij De Hazelaar in Hasselt

Optreden bij de Hazelaar in Hasselt

Wat onwennig en met een klein ploegje togen wij 1 juli jl. richting Hasselt om een avondoptreden te verzorgen bij Woonzorgcentrum De Hazelaar. Het kleine orkest moest daarbij buiten het centrum blijven. Afgesproken was dat we op vier plekken zouden spelen zodat alle bewoners van de muziek konden genieten. Bij aankomst werden we gelijk ontvangen door een enthousiaste bewoonster. Omdat we wat vroeg waren begon Gerrit alvast wat verzoeknummers voor haar te spelen (en wij  improviseerden wat mee). Na een kwartiertje was het grote terras bij de hoofdingang mooi vol,  daarbij uiteraard rekening houdend met de anderhalvemeterregel.  De sfeer zat er gelijk goed in. Het was fijn dat Jan er bij was. Hij zorgde voor het verband tussen ons, want door de afstand en de wind konden wij elkaar geregeld niet horen spelen. Het ging dus best goed, klonk gezellig en op alle 4 de locaties waren we meer dan welkom. Het was heerlijk om weer eens met publiek te spelen en te ervaren hoeveel mensen je daar een plezier mee kan doen.

Een paar sfeerfoto's:

 

 

 

Jubileumuitvoering 2019 Con Brio 60 jaar

Veel belangstelling voor Jubileum 60 Jaar Con Brio

Zaterdagavond 23 november vierde Con Brio  haar 60-jarig jubileum in ’t Witte Peerd te Nieuwleusen. Voordat het jubileumconcert kon beginnen moesten eerst stoelen bijgezet worden in de zaal. Op een zo grote opkomst had de vereniging niet gerekend. De bezoekers werden verwelkomd met een kopje koffie en een feestelijke petit fours met de eerste ’chocolade’ muzieknoot van het concert erop.

De avond werd geopend door voorzitster Joke Dijk. Zij bracht in het kort het ontstaan van de vereniging onder de aandacht. Con Brio werd in 1959 opgericht door de heren Schoenmaker, Stegerman en Strijker. De heer Strijker was langere tijd verbonden aan het orkest als dirigent. Hennie Schuurman leidde het jeugdorkest. In de zestiger jaren was Con Brio een levendige vereniging met een A- en B- (jeugd)orkest.

De voorzitster gaf daarna voor deze avond ladyspeaker Dineke Boerkamp het woord. Zij kondigde elk nummer dat gespeeld zou worden aan met een korte inleiding.   

De avond begon met een optreden van de leerlingen. Martijn Brouwer liet horen wat hij al in een half jaar geleerd heeft.  Annabel Slotman speelde daarna een paar leuke nummers.

Het orkest, onder leiding van dirigent Gerrit Boerkamp, begon traditiegetrouw met haar inmiddels ook bijna 60-jarige herkenningsmelodie, de ‘Con Brio-tune’.

Het programma voor deze avond kreeg als titel mee MUZIEK DOOR DE JAREN HEEN. Het orkest speelde als eerste nummers uit de beginjaren van de vereniging, zoals de ’Sopranimars’ en een medley genaamd 'Boerenkapel’. Ook het allereerste nummer dat Con Brio op 2 maaart 1960 uitvoerde, ‘Avanti-mars' stond op het programma . Een nummer dat destijds alle accordeonorkesten in hun repertoire hadden, ‘Rauschende Birken’, werd ook gespeeld. De stukken werden begeleid met dia’s uit de jaren her.

De populairste nummers uit de afgelopen jaren kwamen hierna. Het orkest nam ons mee naar Parijs met ‘Sous le cièl de Paris’ en liet ons langzaam zinken met de Titanic met het nummer  ‘My heart will go on’. Ook kwamen we terecht in het vroegere Joegoslavië met ‘Banja Luca'.  Het eerste deel van de avond werd afgesloten met ‘Besamé mucho'.

Dan volgde een pauze waarin loten verkocht werden waarmee de vereniging gesteund wordt. Er waren veel prijzen te winnen. Als extra hoofdprijs was er een luxe vleesschotel en een uniek schilderij van Grietje ten Klooster.

Na de pauze namen in een ‘Terugblik’ Grietje ten Klooster en Anneke Oost het publiek mee met anekdotes over het orkest in vroegere en latere jaren. Begeleid door Gerrit Boerkamp op accordeon sloten  ze af met een lied dat door het hele publiek werd meegezongen.

Daarna was het weer de beurt aan het orkest en dat ging verder met het bekende nummer ‘Halleluja’ van Leonard Cohen en ‘The Rose’ van Bette Midler. Hierna volgden nieuw ingestudeerde stukken als ’Ik heb je Lief’ van Paul de Leeuw, ‘I just called to say I love you’ van Stevie Wonder en het overbekende ‘Marina’ van Rocco Granata met een overweldigende solopartij van Frieda Slotman. Na het ook zeer bekende ‘Don’t cry for me Argentina’ ging het orkest voor de finale over naar Midden-Amerika met ‘Mexico’ van de Zangeres Zonder Naam. Voor dit nummer en het laatste nummer zetten alle orkestleden en de dirigent een feestelijke sombrero op. Ingezet werd het bekende ‘Ay ay ay’, wat pas echt los ging toen het jeugdlid Annabel, verkleed als een echt Mexicaantje, het voortouw nam. Als het hele publiek nog niet meedeed met 'Mexico', deze keer zong de hele zaal mee. Een prachtig nummer om het concert mee te eindigen. Maar… net zoals vroeger eindigde het optreden zoals altijd met de 'Con Brio-tune'.

In haar slotwoord bedankte voorzitster Joke Dijk met een bos bloemen dirigent Gerrit Boerkamp en ladyspeaker Dineke Boerkamp. Ook bloemen en een groot applaus voor  drummer Jan Meijer die voor de laatste keer meespeelde. Verder werden de toneelmeesters Wim Wassink en Henk Hekman, algemeen adviseur en webmaster Gerrit ten Klooster en de medewerkers van ‘t Witte Peerd in de bloemen gezet.

Als verrassing kreeg ieder orkestlid voor de inzet in het afgelopen jaar een roos van Gerrit en Dineke Boerkamp, een bijzonder attent gebaar!

Als laatste officiële handeling werden de hoofdprijzen van de verloting, een vleesschotel en een schilderij, getrokken door het jongste lid van de vereniging, Martijn, waarna de andere prijzen van de verloting konden worden opgehaald bij de prijzentafels. Met dank aan alle ondernemers in Nieuwleusen die prijzen beschikbaar hebben gesteld.

Hierna was er voor de bezoekers nog de gelegenheid om een diaserie over Con Brio te bekijken, beginnend in 1959 en eindigend op deze avond. Veel bezoekers bleven danook nog om samen na te praten en fotoboeken en diaserie te bekijken.

Al met al was het een geslaagde en feestelijke afsluiting van 60 jaar accordeonvereniging Con Brio!

Wilt u nog wat foto's en enkele videos van deze avond bekijken en/of beluisteren? Klik dan HIER.

Daarnaast kunt een groot aantal foto's van Con Brio door de jaren heen bekijken! Klik dan HIER.

  

Een dagje uit - 2019

Con Brio een dagje uit - 2019

Net als voorgaande jaren werd er ook dit jaar weer een dagje uit georganiseerd. Deze keer waren het Joke en Gerda die deze taak op zich hadden genomen. Tot kort voor de tijd wisten de andere leden alleen maar dat 15 mei de dag was. Wat en hoe werd lang stil gehouden. Uiteindelijk werd er toch verteld dat iedereen op 15 mei rond de klok van 12.00 uur aanwezig moest zijn bij De Vreugdehoeve.

De Vreugdehoeve is een biologische melkschapenboerderij met zo’n 400 schapen, net buiten Zwolle in de Vreugderijkerwaard. Dit is in het gebied vlakbij de IJssel in Spoolde. De oorspronkelijke boerderij moest ‘letterlijk’ wijken voor de rivier die meer ruimte nodig heeft om veiligheid te bieden bij hoog water. Vanaf oktober 2012 werd gestart met een geheel nieuw bedrijf aan de Zalkerveerweg 20 bij Zwolle. De schapen die op het bedrijf worden gehouden zijn van het ras Fries melkschaap en behoren tot de zeldzame huisdierrassen. Deze schapen kwamen vroeger vooral veel langs de kust voor. Ze produceren de meeste melk onder de schapen. Het zijn ranke dieren met een dunne, onbehaarde staart.

Nadat iedereen op deze uiterst zonnige dag aanwezig was kregen we te horen dat het tijd was voor de lunch en dat na de lunch boer Herman ons uitgebreid zou informeren over het project 'Ruimte voor de rivier' en de gevolgen hiervan voor de oude boerderij. De welvoorziene lunch liet iedereen zich vervolgens goed smaken. Keuze uit 2 soorten soep, diverse broodsoorten, diverse soorten vleeswaren en kaas enz. enz. Lekker dus. Nadat na de lunch de rokers ook aan hun trekken waren gekomen vertelde boer Herman met de nodige komische noten over het genoemde project en wat dat voor de oude Vreugdehoeve betekend heeft. In het kort kwam het er op neer dat om het mogelijke overstromingsgevaar van de IJssel in te dammen de rivierdijken verlegd gingen worden. Hierdoor kwam de oude boerderij voor de dijk te liggen en moest deze dus daar afgebroken worden. Een nieuw bedrijf werd vervolgens opgebouwd, waarbij de keuze werd gemaakt voor een biologische melkschapenboerderij. Dit bood ook kansen om er andere activiteiten te gaan ontplooien, zoals een restaurant, een koffie- en theeschenkerij en een terras met een grote speelweide voor kinderen. Daarnaast werd in de loop der tijd ook een aantal zuivelproducten ontwikkeld die in de eigen boerderijwinkel worden verkocht. Schapenyoghurt, ijs en een aantal soorten schapenkaas behoren inmiddels tot het assortiment. Al met al een boeiend verhaal.

Na de presentatie kon iedereen een tijdje zijn eigen gang gaan. De een ging daarbij op he terras zitten, terwijl anderen een korte wandeling over de dijk gingen maken. Daarbij kon dan een blik geworpen worden op het nieuw onstane natuurproject De Vreugderijkerwaard. Nadat iedereen uiteindelijk een plek op het terras had gevonden volgde een consumptie met wat lekkers erbij.

Tegen half vijf werd het sein gegeven dat de schapen gemolken gingen worden. Iedereen dus op naar de melkstal. Daar zagen we dat de schapen met z'n vijftienen tegelijk worden gemolken. Elk schaap staat in z'n eigen melkhok om vervolgens aan het melksysteem te worden gekoppeld. De schapen gaan op een ingenieuze, maar simpele manier hun hok in. Het eerst schaap opent bij het binnengaan van zijn hok het deurtje van het tweede hok waarmee voorkomen wordt dat het tweede schaap te ver doorloopt. Het tweede schaap doet dat dan weer voor het derde schaap enz. enz. totdat alle hokjes vol zijn. Staan alle schapen in hun hok dan kan het melken beginnen.

Nadat iedereen dit voldoende bekeken had werd er vertrokken naar Nieuwleusen waarbij als afsluiting van het dagje uit bij Chinees Indisch restaurant De Chinese Muur een uitgebreid buffet voor ons klaar stond. De keuze was reuze en het zag er allemaal even lekker uit. Genieten dus voor iedereen.

Zo kwam er aan een mooie dag een heerlijk einde. Joke en Gerda, bedankt voor de organisatie!

Wie nog wil terugkijken op deze dag kan dat doen met wat foto's. Klik dan HIER.