Nieuws

Een dagje uit - 2019

Con Brio een dagje uit - 2019

Net als voorgaande jaren werd er ook dit jaar weer een dagje uit georganiseerd. Deze keer waren het Joke en Gerda die deze taak op zich hadden genomen. Tot kort voor de tijd wisten de andere leden alleen maar dat 15 mei de dag was. Wat en hoe werd lang stil gehouden. Uiteindelijk werd er toch verteld dat iedereen op 15 mei rond de klok van 12.00 uur aanwezig moest zijn bij De Vreugdehoeve.

De Vreugdehoeve is een biologische melkschapenboerderij met zo’n 400 schapen, net buiten Zwolle in de Vreugderijkerwaard. Dit is in het gebied vlakbij de IJssel in Spoolde. De oorspronkelijke boerderij moest ‘letterlijk’ wijken voor de rivier die meer ruimte nodig heeft om veiligheid te bieden bij hoog water. Vanaf oktober 2012 werd gestart met een geheel nieuw bedrijf aan de Zalkerveerweg 20 bij Zwolle. De schapen die op het bedrijf worden gehouden zijn van het ras Fries melkschaap en behoren tot de zeldzame huisdierrassen. Deze schapen kwamen vroeger vooral veel langs de kust voor. Ze produceren de meeste melk onder de schapen. Het zijn ranke dieren met een dunne, onbehaarde staart.

Nadat iedereen op deze uiterst zonnige dag aanwezig was kregen we te horen dat het tijd was voor de lunch en dat na de lunch boer Herman ons uitgebreid zou informeren over het project 'Ruimte voor de rivier' en de gevolgen hiervan voor de oude boerderij. De welvoorziene lunch liet iedereen zich vervolgens goed smaken. Keuze uit 2 soorten soep, diverse broodsoorten, diverse soorten vleeswaren en kaas enz. enz. Lekker dus. Nadat na de lunch de rokers ook aan hun trekken waren gekomen vertelde boer Herman met de nodige komische noten over het genoemde project en wat dat voor de oude Vreugdehoeve betekend heeft. In het kort kwam het er op neer dat om het mogelijke overstromingsgevaar van de IJssel in te dammen de rivierdijken verlegd gingen worden. Hierdoor kwam de oude boerderij voor de dijk te liggen en moest deze dus daar afgebroken worden. Een nieuw bedrijf werd vervolgens opgebouwd, waarbij de keuze werd gemaakt voor een biologische melkschapenboerderij. Dit bood ook kansen om er andere activiteiten te gaan ontplooien, zoals een restaurant, een koffie- en theeschenkerij en een terras met een grote speelweide voor kinderen. Daarnaast werd in de loop der tijd ook een aantal zuivelproducten ontwikkeld die in de eigen boerderijwinkel worden verkocht. Schapenyoghurt, ijs en een aantal soorten schapenkaas behoren inmiddels tot het assortiment. Al met al een boeiend verhaal.

Na de presentatie kon iedereen een tijdje zijn eigen gang gaan. De een ging daarbij op he terras zitten, terwijl anderen een korte wandeling over de dijk gingen maken. Daarbij kon dan een blik geworpen worden op het nieuw onstane natuurproject De Vreugderijkerwaard. Nadat iedereen uiteindelijk een plek op het terras had gevonden volgde een consumptie met wat lekkers erbij.

Tegen half vijf werd het sein gegeven dat de schapen gemolken gingen worden. Iedereen dus op naar de melkstal. Daar zagen we dat de schapen met z'n vijftienen tegelijk worden gemolken. Elk schaap staat in z'n eigen melkhok om vervolgens aan het melksysteem te worden gekoppeld. De schapen gaan op een ingenieuze, maar simpele manier hun hok in. Het eerst schaap opent bij het binnengaan van zijn hok het deurtje van het tweede hok waarmee voorkomen wordt dat het tweede schaap te ver doorloopt. Het tweede schaap doet dat dan weer voor het derde schaap enz. enz. totdat alle hokjes vol zijn. Staan alle schapen in hun hok dan kan het melken beginnen.

Nadat iedereen dit voldoende bekeken had werd er vertrokken naar Nieuwleusen waarbij als afsluiting van het dagje uit bij Chinees Indisch restaurant De Chinese Muur een uitgebreid buffet voor ons klaar stond. De keuze was reuze en het zag er allemaal even lekker uit. Genieten dus voor iedereen.

Zo kwam er aan een mooie dag een heerlijk einde. Joke en Gerda, bedankt voor de organisatie!

Wie nog wil terugkijken op deze dag kan dat doen met wat foto's. Klik dan HIER.