Nieuws

Jubileumuitvoering 2019 Con Brio 60 jaar

Veel belangstelling voor Jubileum 60 Jaar Con Brio

Zaterdagavond 23 november vierde Con Brio  haar 60-jarig jubileum in ’t Witte Peerd te Nieuwleusen. Voordat het jubileumconcert kon beginnen moesten eerst stoelen bijgezet worden in de zaal. Op een zo grote opkomst had de vereniging niet gerekend. De bezoekers werden verwelkomd met een kopje koffie en een feestelijke petit fours met de eerste ’chocolade’ muzieknoot van het concert erop.

De avond werd geopend door voorzitster Joke Dijk. Zij bracht in het kort het ontstaan van de vereniging onder de aandacht. Con Brio werd in 1959 opgericht door de heren Schoenmaker, Stegerman en Strijker. De heer Strijker was langere tijd verbonden aan het orkest als dirigent. Hennie Schuurman leidde het jeugdorkest. In de zestiger jaren was Con Brio een levendige vereniging met een A- en B- (jeugd)orkest.

De voorzitster gaf daarna voor deze avond ladyspeaker Dineke Boerkamp het woord. Zij kondigde elk nummer dat gespeeld zou worden aan met een korte inleiding.   

De avond begon met een optreden van de leerlingen. Martijn Brouwer liet horen wat hij al in een half jaar geleerd heeft.  Annabel Slotman speelde daarna een paar leuke nummers.

Het orkest, onder leiding van dirigent Gerrit Boerkamp, begon traditiegetrouw met haar inmiddels ook bijna 60-jarige herkenningsmelodie, de ‘Con Brio-tune’.

Het programma voor deze avond kreeg als titel mee MUZIEK DOOR DE JAREN HEEN. Het orkest speelde als eerste nummers uit de beginjaren van de vereniging, zoals de ’Sopranimars’ en een medley genaamd 'Boerenkapel’. Ook het allereerste nummer dat Con Brio op 2 maaart 1960 uitvoerde, ‘Avanti-mars' stond op het programma . Een nummer dat destijds alle accordeonorkesten in hun repertoire hadden, ‘Rauschende Birken’, werd ook gespeeld. De stukken werden begeleid met dia’s uit de jaren her.

De populairste nummers uit de afgelopen jaren kwamen hierna. Het orkest nam ons mee naar Parijs met ‘Sous le cièl de Paris’ en liet ons langzaam zinken met de Titanic met het nummer  ‘My heart will go on’. Ook kwamen we terecht in het vroegere Joegoslavië met ‘Banja Luca'.  Het eerste deel van de avond werd afgesloten met ‘Besamé mucho'.

Dan volgde een pauze waarin loten verkocht werden waarmee de vereniging gesteund wordt. Er waren veel prijzen te winnen. Als extra hoofdprijs was er een luxe vleesschotel en een uniek schilderij van Grietje ten Klooster.

Na de pauze namen in een ‘Terugblik’ Grietje ten Klooster en Anneke Oost het publiek mee met anekdotes over het orkest in vroegere en latere jaren. Begeleid door Gerrit Boerkamp op accordeon sloten  ze af met een lied dat door het hele publiek werd meegezongen.

Daarna was het weer de beurt aan het orkest en dat ging verder met het bekende nummer ‘Halleluja’ van Leonard Cohen en ‘The Rose’ van Bette Midler. Hierna volgden nieuw ingestudeerde stukken als ’Ik heb je Lief’ van Paul de Leeuw, ‘I just called to say I love you’ van Stevie Wonder en het overbekende ‘Marina’ van Rocco Granata met een overweldigende solopartij van Frieda Slotman. Na het ook zeer bekende ‘Don’t cry for me Argentina’ ging het orkest voor de finale over naar Midden-Amerika met ‘Mexico’ van de Zangeres Zonder Naam. Voor dit nummer en het laatste nummer zetten alle orkestleden en de dirigent een feestelijke sombrero op. Ingezet werd het bekende ‘Ay ay ay’, wat pas echt los ging toen het jeugdlid Annabel, verkleed als een echt Mexicaantje, het voortouw nam. Als het hele publiek nog niet meedeed met 'Mexico', deze keer zong de hele zaal mee. Een prachtig nummer om het concert mee te eindigen. Maar… net zoals vroeger eindigde het optreden zoals altijd met de 'Con Brio-tune'.

In haar slotwoord bedankte voorzitster Joke Dijk met een bos bloemen dirigent Gerrit Boerkamp en ladyspeaker Dineke Boerkamp. Ook bloemen en een groot applaus voor  drummer Jan Meijer die voor de laatste keer meespeelde. Verder werden de toneelmeesters Wim Wassink en Henk Hekman, algemeen adviseur en webmaster Gerrit ten Klooster en de medewerkers van ‘t Witte Peerd in de bloemen gezet.

Als verrassing kreeg ieder orkestlid voor de inzet in het afgelopen jaar een roos van Gerrit en Dineke Boerkamp, een bijzonder attent gebaar!

Als laatste officiële handeling werden de hoofdprijzen van de verloting, een vleesschotel en een schilderij, getrokken door het jongste lid van de vereniging, Martijn, waarna de andere prijzen van de verloting konden worden opgehaald bij de prijzentafels. Met dank aan alle ondernemers in Nieuwleusen die prijzen beschikbaar hebben gesteld.

Hierna was er voor de bezoekers nog de gelegenheid om een diaserie over Con Brio te bekijken, beginnend in 1959 en eindigend op deze avond. Veel bezoekers bleven danook nog om samen na te praten en fotoboeken en diaserie te bekijken.

Al met al was het een geslaagde en feestelijke afsluiting van 60 jaar accordeonvereniging Con Brio!

Wilt u nog wat foto's en enkele videos van deze avond bekijken en/of beluisteren? Klik dan HIER.

Daarnaast kunt een groot aantal foto's van Con Brio door de jaren heen bekijken! Klik dan HIER.