Over Con Brio

Con Brio, opgericht op 28-09-1959, is een regionaal accordeonorkest met als thuisbasis Nieuwleusen. Onder leiding van dirigent dhr. Henk Strijker uit Zwolle werd een aanvang gemaakt met het instuderen van het toen algemeen gebruikelijke repertoire. De herkenningstune werd ook geschreven door Strijker.

Op woensdag 2 maart 1960 werd in zaal Schoemaker de eerste uitvoering gegeven. Een zestal nummers, waaronder de Sneeuwwals en Het lied van het Pierement, werd ten gehore gebracht door het A-orkest. Naast dit A-orkest presenteerde zich ook het B-orkest (jeugd), dat onder leiding stond van Hennie Schuurman (1936-2011). Naast een toneelspel introduceerde Con Brio de thans nog immer populaire verloting.

De succesvolle jaren die volgden deden Con Brio ertoe besluiten een Weense avond te organiseren. Spelers musiceerden in passende kleding; dames met grote hoeden en heren met de “hoge zijden hoed”. Mooie dansparen maakten het sfeervolle geheel compleet.

Jaarlijks werd (en wordt nog steeds) binnen de vereniging de 'gezellige avond' voor leden georganiseerd, evenals het 'dagje uit'.

In 1979 werd, ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Con Brio, een langspeelplaat gemaakt.

 

In 1982 overleed, na vele jaren trouwe dienst, geheel onverwacht dirigent Strijker. Joop Romkes uit Dedemsvaart werd de nieuwe dirigent van Con Brio. Inmiddels had het orkest de nodige bekendheid opgebouwd en trad het regelmatig op bij verzorgingshuizen en op het vakantieschip Henri-Dunant van Het Rode Kruis. Ook speelde Con Brio voor het KRO-radioprogramma Van 12 tot 2, gepresenteerd door Kees Schilperoort.

Ook concertreizen naar het buitenland zijn Con Brio niet vreemd. Meerdere malen vertrok het orkest naar de bekende badplaats Calella in Spanje om daar gedurende een week diverse optredens te verzorgen in het kader van de internationale Oktoberfeesten. In 2004 werd nogmaals een succesvolle reis naar Spanje gemaakt, ditmaal samen met de volksdansgroep Nieuwleusen. Later trad het orkest op in Hörstl (Duitsland). 

Met het veranderende tijdsbeeld, alternatieve mogelijkheden tot vrije tijdsbesteding, sterk veranderend muziekaanbod ontkwam Con Brio ook niet geheel aan een iets verminderd enthousiasme. Om het orkest een nieuwe impuls te geven werd in 2003 de dirigent Joop van Strien uit Noordscheschut aangetrokken. De muzikale invulling werd geheel door hem gedaan. Succesvolle uitvoeringen, ondersteund door projecties, lichteffecten en muzikale gasten waren het gevolg – een formule die we inmiddels ook bij andere orkesten zien.

In februari 2015 heeft Joop van Strien het stokje neergelegd en sindsdien is de muzikale leiding in handen van Gerrit Boerkamp. Gerrit en Con Brio zijn geen onbekenden van elkaar. Tot een aantal jaren geleden is hij spelend lid van onze vereniging geweest. Zijn doel voor Con Brio? Zoeken naar voor accordeon geschikte muziek. Dat kan van licht klassiek tot modern zijn.  

       

 

 

Con Brio is aangesloten bij de Nederlandse Organisatie Voor Accordeon en Mondharmonica.